Overbelastning og skader

Skuldertræning med fysioterapeut

Overbelastning er et emne, som vi fysioterapeuter ofte får spørgsmål om. I dette indlæg kan du læse, hvad en overbelastning er, og hvordan du kan genoptræne, hvis du er blevet ramt af en overbelastningsskade.

Hvorfor får man overbelastningsskader?

Når kroppen belastes bliver den stærkere gennem nedbrydning og opbygning af knogle, muskler, sener og ligamenter. Der er dog behov for en god balance mellem belastning og restitution, hvor genopbyggelsen sker og kroppen derfor styrkes – ellers sker der en overbelastning. Overstiger belastningen kroppens evne til at genopbygge sig, vil de små skader ikke nå at blive genopbygget før belastningen fortsætter. Hvis det sker ofte, vil det akkumuleres og resulterer i en overbelastningsskade.

Typiske skader fra overbelastning kan være:

Overbelastningsskade – Hvad gør jeg?

Det er vigtigt, at du straks stopper med den belastende aktivitet og lader kroppen restituerer noget tid. Har du opdaget skaden hurtigt, kan du stoppe den inden den bliver al for alvorlig.
Dette er tegn på overbelastning:

  • Morgenstivhed
  • Smerter som forsvinder efter opvarmning
  • Hyppige smerter når du bliver kold efter aktiviteter
  • Dele af musklen er opspændt eller strammer

Det du skal gøre er at lægge træningsbelastningen om. Det kan du gøre enten ved at variere den – eller ved at skrue ned for træningsintensiteten i en periode.
Når du er smertefri, så kan du langsomt begynde tålmodigt at øge belastningen i din træning. Hvis du oplever, at smerterne kommer igen, så gå igen ned i belastning, og giv kroppen tid til at kunne følge med. Det er vigtigt, at du lytter til din krop, så du ikke overtræner og -belaster den.

I klinikken kan vi hjælpe med at finde det niveau der passer til dig, og gradvist få dig tilbage på det niveau du var før og gerne højere, så en ny overbelastningsskade forebygges. 

Fysioterapeut Benjamin Ringgaard ejer af Sundhed med Mening

Forfatter


Ejer af Sundhed Med Mening, din Fysioterapeut i Aarhus
   

blogindlæg

Læs andre lignende blogindlæg


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0