Løbere og cykelister bliver ofte ramt af diagnosen løberknæ. Fælles for begge grupper gælder det, at deres sport indeholder mange gentagende bevægelser.
Hvordan føltes det?
Smerterne sidder på ydersiden af knæet, og føles som en skarp og murrende smerte.
Du kan også opleve at være øm langs ydersiden af låret og helt op på ydersiden af hoften. Generne er der sjældent i begyndelsen af aktivitet, men kommer ofte efter et stykke tid og kan bliver gradvist værre og værre. Smerten er ofte værre ved løb ned af bakke eller gang ned af trapper.
Hvad er årsagen?
Fra ydersiden af vores hofte og ned over knæet, har vi et senebånd (Tractus iliotibialis). Dette senebånd sidder fast på ydersiden af knæet, og der hvor senebåndet sidder fast er der en stødpude, som man kalder en slimsæk eller en bursa. Specielt når knæet er bøjet 20 grader, er trykket fra senebåndet størst. En 20 graders knæbøjning svarer desværre meget godt til, hvor meget et knæ bøjes under en løbetur. Slimsækken kan blive irriteret og betændt ved gentagende tryk og kan over tid blive overbelastet.
Behandling
For at kunne behandle et løberknæ, skal man først og fremmest reducere den aktivitet som fremkalder smerterne. Dette kan betyde at man skal forkorte sin løbetur eller antallet af løbeture pr. uge skal reduceres. Det er generelt en god idé at forsøge at blive ved med at være aktiv men finde et niveau, som ikke forværre smerterne. Er der f.eks. smerter under løb kan det også være en idé at ændre din aktivitet, så nogle af de ønskede løbeturer bliver til cykelturer eller på en crosstrainer.
Er dette ikke nok til at smerterne forsvinder, kan det være nødvendigt at igangsætte en mere koncenteret behandling. Her er der flere ting som du selv kan gøre. F.eks. afspænd senebåndet gennem udstrækning og massage. Er dette forsat ikke nok til at få smerterne til at forsvinde eller de dukker op, så snart du begynder at øge dit aktivitetsniveau igen, kan en fysioterapeut hjælpe dig.
En fysioterapeut har specialiserede manueller teknikker til at afspænde senebåndet og vil ofte også bruge akupunktur. Hvad vigtigere er, at fysioterapeuten vil kunne identificere, hvorfor skaden opstod, og hvad du kan gøre for at undgå det sker igen. Det kan være, du skal styrke specifikke muskelgrupper, det kan være du skal have rådgivning om dosering af belastning og information omkring genoptræning.
Opsummering
- Smerten sidder på ydersiden af knæet.
- Årsagen er en irritation i en slimsæk
- Behandlingen er aflastning, udtrækning, manuelle teknikker, akupunktur, identifikation af skadesårsag.
Læs evt. også blogindlægget om overbelastningsskader, som løberknæet er en del af, hvis du vil have flere informationer.