Løberknæ

Forfatter: 

Løberknæ

Løbere og cykelister bliver ofte ramt af diagnosen løberknæ. Fælles for begge grupper gælder det, at deres sport indeholder mange gentagende bevægelser.

Hvordan føltes det?

Smerterne kommer på ydersiden af knæet, og kan mærkes op langs ydersiden af låret og helt op på ydersiden af hoften. Generne kommer ofte efter et stykke tid inde i aktiviteten og bliver gradvist værre og værre.

Hvad er årsagen?

Fra ydersiden af vores hofte og ned over knæet, har vi et stramt senebånd (Tractus iliotibialis). Dette senebånd kan blive for stramt, hvilke typiske sker ved overbrug gennem mange gentagende bevægelser. Når senebåndet bliver for stramt, hvilket sker når knæet bøjes og strækkes, kommer der et øget tryk ned på ydersiden af knæet, som giver smerte. Specielt når knæet er bøjet 20 grader, er trykket fra senebåndet størst. En 20 graders knæbøjning svarer desværre meget godt til, hvor meget et knæ bøjes under en løbetur.

Behandling

For at kunne behandle et løberknæ, skal man først og fremmest reducere den aktivitet som fremkalder smerterne. Dette kan betyde at man skal forkorte sin løbetur eller antallet af løbeture pr. uge skal reduceres.

Er dette ikke nok til at smerterne forsvinder, kan det være nødvendigt at igangsætte en mere koncenteret behandling. Her er der flere ting som du selv kan gøre. F.eks. afspænd senebåndet gennem udstrækning og massage. Er dette forsat ikke nok til at få smerterne til at forsvinde eller de dukker op, så snart du begynder at øge dit aktivitetsniveau igen, kan en fysioterapeut hjælpe dig.

En fysioterapeut har specialiserede manueller teknikker til at afspænde senebåndet og vil derfor ofte også bruge akupunktur. Hvad vigtigere er at fysioterapeuten vil kunne identificere, hvorfor skaden opstod, og hvad du kan gøre for at undgå det sker igen.

Opsummering

  • Smerten sidder på ydersiden af knæet.
  • Årsagen er et stramt senebånd.
  • Behandlingen er aflastning, udtrækning, manuelle teknikker, akupunktur, identifikation af skadesårsag.

Læs evt. også blogindlægget om overbelastningsskader, som løberknæet er en del af, hvis du vil have flere informationer.


Se alle indlæg

Indholdsfortegnelse

Løberknæ
Forfatter
For mig er det vigtigt, at de mennesker jeg snakker med forstår, hvorfor de har fået ondt. Jeg har nok en tendens til at blive for nørdet, men jeg tror på, at forstår man årsagen bag smerterne giver vejen ud også bedre mening.