Hvad kan jeg selv gøre mod smerter i underarmen?

Forfatter: 

Golfalbue

Musearm, tennisalbue eller golfalbue! Ja, kært barn har mange navne: Det er alle udtryk for overbelastningsskader, som er relateret til underarmens muskler og senetilhæftninger.

Smerter i underarmen - Sundhed med Mening - Aarhus C

Betydning

Musearm/Golfalbue = Epicondylitis medialis

Tennisalbue = Epicondylitis lateralis

Mediale og laterale epicondyl er knoglepunkter på overarmsknoglen (Humerus). Når diagnosen slutter på ”itis”, f.eks. epicondylitis betyder det, at der er en overbelastning og betændelsestilstand i det pågældende område. (Brukner & Kahn’s et al. 2009)

Hvad kan du selv gøre?

Vi har i klinikken allerede mødt flere tilfælde af disse problemer, og man kan nå langt med god vejledning og korrekt genoptræning.

Aflast området
Giver det smerte omkring albuen, når du bevæger håndleddet enten op eller ned, skal du i første omgang give det ro og ikke forværre symptomerne.

Lav let udspænding
Stræk armen ud og bøj håndleddet så du strækker på for- eller bagside af underarmen, alt efter, hvor symptomerne er.

Styrk området
Støt underarmen på et bord, så kun håndleddet hænger udenfor. Bevæg nu håndleddet i den retning der giver symptomerne (evt. med en lille håndvægt i hånden) og bevæg det langsomt tilbage igen. På den måde styrker du de muskler, der er blevet overbelastet.
 OBS. Dette skal kunne gøres uden at smerterne bliver forværret! (Brukner & Kahn’s et al. 2009)

Fysioterapeutisk behandling

Hvis dette ikke hjælper, er der god evidens for at akupunktur kan smertelindre og øge helingshastigheden i begyndelsen af forløbet.

Er du i tvivl om du har medial eller lateral epicondylitis kan du altid komme ned i klinikken på Søren Frichs Vej 68 og blive undersøgt.

Kilder
  • Brukner, Khan’s. 2009, “Elbow and arm pain” Clinical Sports Medicine, McGraw-Hill Australia, 390.
  • Brukner, Khan’s. 2009, “Lateral elbow tendinopathy Clinical Sports Medicine, McGraw-Hill Australia, 390.

Se alle indlæg

Indholdsfortegnelse

Hvad kan jeg selv gøre mod smerter i underarmen?
Forfatter
For mig er det vigtigt, at de mennesker jeg snakker med forstår, hvorfor de har fået ondt. Jeg har nok en tendens til at blive for nørdet, men jeg tror på, at forstår man årsagen bag smerterne giver vejen ud også bedre mening.