Har du ondt i ryggen?

  • Hvad er der galt?
  • Hvad kan du selv gøre?
  • Hvad kan en fysioterapeut gøre?
  • Hvor lang tid kan det tage at få det godt igen?

Ondt i ryggen

Rygsmerter kan komme efter mange timer i samme stilling, skader på diskus, slidgigt i ryggen, låsning af facetled, muskulær ubalance, muskulær stivhed og meget mere. Rygsmerter kan give lokale smerter eller stråle ned i balle og ben.
En grundig undersøgelse er altafgørende for at finde den korrekte behandling.

Undersøgelse og behandling af rygsmerter

Smerter i ryggen kan komme pludseligt eller gradvist over tid.
Rygsmerter der pludselig opstår i efter et fald, løft eller en hurtig bevægelse klassificeres som akutte rygsmerter. Det kan være tegn på en skade i ryggen eller en voldsom muskelsammentrækning.
Smerter i ryggen, der udvikler sig over tid skyldes typisk ensformig belastning af ryggen strukturer og muskulær ubalance mellem ryggens muskler.

Om du har brug for behandling, genoptræning eller operation afhænger af diagnosen.
Fysioterapeuterne ved Sundhed med Mening kan hjælpe dig med at finde den bedste behandling til dig.

Årsag til rygsmerter

De rygskader, der oftest sker akut er skader på diskus, knogler og rygsøjlens led. De rygsmerter, der forværres over tid skyldes typisk diskus, nerver, muskler og led. De akutte skader vi tit ser hos Sundhed med Mening i Aarhus, Åbyhøj er diskusprolaps, facetledssyndrom og muskulær hold i ryggen.

De rygsmerter der gradvist forværres vi arbejder med er diskusprotrusion, uspecifikke lændesmerter, nerveafklemning, slidgigt i ryggen, skoliose, muskulær ubalance og i nogle tilfælde også diskusprolaps.

Videre behandling af din ryg

Når vi kender årsagen til dine rygsmerter vil vi sammen udarbejde en behandlingsplan, som bygger på den nyeste viden og evidens. Behandling vil indeholde undervisning og information omkring hvordan du bør bruge din ryg i hverdagen. Derudover kan behandlingen bestå af manuelle teknikker til at lindre smerte og øge bevægelighed, akupunktur, ledmobilisering, udstræk og træningsøvelser.

Ofte stillede spørgsmål

En fysioterapeut kan hjælpe med problemer, der relatere sig til det man kalder det muskuloskeletale system. Det er problemer der har med muskler, knogler, ledbånd, sener og nerver at gøre. Når man har gener i kroppen, som ikke skyldes en sygdom man skal på hospitalet for, kan det i mange tilfælde være relevant at tale med en fysioterapeut.

En fysioterapeut starter altid med at diagnosticere årsagen til problemet. Årsagen findes gennem en grundig undersøgelse og udregning. Undersøgelsen begynder med en anamnese, som er en sygehistorie. Her fortæller man fysioterapeuten, hvor man har ondt, i hvor lang tid, i hvilke situationer man er begrænset og meget mere. På baggrund af anamnesen undersøger fysioterapeuten hvor i kroppen generne kan komme fra. På baggrund af anamnesen og undersøgelsen kan fysioterapeuten lave en udredning, som indeholder en behandlingsplan. Behandlingsplanen indeholde den nødvendige behandling samt en vurdering af, hvornår problemet forventes at være løst. En fysioterapeutisk behandling kan indeholde mange ting, alt efter problematikken. Der kan være fokus på hverdagsvaner, styrketræning eller omlægning af aktivitet, hvis fysioterapeuten skal behandle muskler kan der bruges massageakupunktur, ledmobiliseringsteknikker.

En fysioterapeut kan behandle mange ting. Noget af det en fysioterapeut bruger mest tid på er at behandle smerter i kroppen. Smerterne kan skyldes mange forskellige ting, og det er derfor vigtigt at en fysioterapeut finder frem til årsagen til smerterne, så de kan behandles bedst muligt. En fysioterapeut kan også hjælpe med optræning og genoptræning før og efter en operation samt rådgive omkring fysisk aktivitet og hvordan man passer på sig selv og sin krop hele livet.

Det er desværre ikke gratis at gå til en fysioterapeut, som det er når man bestiller tid ved lægen. Prisen kan varierer mellem klinikkerne, hvor tiden sammen med fysioterapeuten også kan varierer. Nogle steder er prisen mindre, og du har kortere tid med fysioterapeuten, andre steder er prisen højere, og du har bedre tid men fysioterapeuten og fysioterapeuten kan også have bedre tid til at forberede sig til dit besøg. – Ekstraordinært tilbyder Sundhed med Mening GRATIS undersøgelse, som kunne være noget for dig. Læs mere her

Nej, det er ikke nødvendigt at have en henvisning for at komme til en fysioterapeut. Hvis man føler sig syg og utilpas, er det en god idé at tage til lægen, men har man det generelt godt, men har ondt et sted i kroppen, kan man uden et lægebesøg bestille tid til en fysioterapeut.

Åbningstider

Vi har gratis parkering

Mandag - Torsdag:
8.00 - 18.00
Fredag:
8.00 - 15.00

Søren Frichs Vej 68, 8230 Åbyhøj