Har du ondt i ryggen ?
Der er mange faktorer, som kan spille ind når man døjer med ondt i ryggen. Simon B. Nielsen fysioterapeut i Aarhus, Åbyhøj, vil her på siden forsøge at gennemgå nogle af de mest almindelige grunde til at man kan få ondt i ryggen, samt hvad man kan gøre ved det.
Rygsmerter er vokset til en folkesygdom, hvor hvert år rapporteres omkring 1.000.000 patienter med rygsmerter. Rygsmerter kan variere fra let irritation til meget kraftige smerter. Smerterne kan også variere fra få dage til kroniske smerter over mange år.
Det er vigtigt at finde årsagen til rygsmerterne, for derefter at kunne udføre den rigtige behandling.
Årsager til ondt i ryggen
Der kan være flere årsager til rygsmerter. Her gennemgår vi de mest hyppige
Arbejdsstillinger
Rigtig mange har i dag et kontorarbejde, hvor man sidder relativt stille enten ved computeren, til møder eller i bilen.
Vi er som mennesker ikke bygget til at have så stillesiddende arbejde. Derfor er det vigtigt at man forsøger at få så meget variation ind i arbejdsdagen som muligt.
Når man sidder i længere tid i den samme stilling, er det de samme strukturer, altså muskler, ledbånd og diskskriver, som får en vedvarende belastning. Denne belastning vil over tid give rygsmerter.
Dette kan forbygges ved varieret arbejdsstillinger, fokus på aflastende stillinger og forebyggende træning mod rygsmerter.
Problemer fra fødder, knæ eller hofte
Fejlstilling af fødderne kan medføre at man begynder at gå anderledes. Derved ændres belastningen omkring knæene og videre til hoften.
Hofte, bækken og ryg fungere sammen som en enhed. Det betyder at hvis der er en restriktiv bevægelse omkring hofteledet, vil det sætte større krav til ryggen, hvilket kan give smerter i ryggen.
Strukturelle udfordringer
Skoliose er en betegnelse for en skæv ryg. Her ses en større eller mindre forskydning til siden. Jo større forskydningen er des støre krav stillinger det til musklerne omkring ryggen. Derfor kan skoliose være med til at øge smerterne i ryggen.
Scheuermann er en anden strukturel ændring af rygsøjlen. Scheuermann vil medfører en øget krumning af rygsøjlen, som oftest sker i den øvre del af ryggen. Dette medfører igen en øget belastning, hvilket kan give smerter i ryggen.
Inaktivitet
Inaktivitet er en stor faktor ift. smerter i ryggen. Når ryggens muskler ikke aktiveres og udfordres vil de begynde at blive mindre og slappe. Derved ændres ryggens styrke og stabilitet, hvilket kan give smerter i ryggen. Inaktivitet hænger ofte sammen med mange timer i en siddende arbejdsstilling, hvilket tidligere er nævnt som en årsag til smerter i ryggen.
Overbelastning
Ligesom inaktivitet kan overbelastning af rygmusklerne også give smerter i ryggen. Lige modsat inaktivitet vil en kraftigt øgning af ryggens muskler fører til en overbelastning. Dette skyldes at hver gang man bruger sine muskler, til en grad hvor man bliver øm, sker der en mini ødelæggelse af muskelfibrene. Dette er en naturlig proces. Efterfølgende vil muskelfibrene bygge sig større og stærkere.
Ved en overbelastning bliver der enten ødelagt for mange muskelfibre, eller man giver ikke ryggen tid nok til at bygge sig stærkere.
Forskellige former for rygsmerter:
Diskus prolaps
Hvis ikke disse smerter i ryggen bliver behandlet kan det over tid udvikle sig til en diskusprolaps. Her har gelematerialet inde i rygsøjlen, Nucleus, trykket så meget på diskskiven at det udvendigt trykker på nerven. Derfor vil man her kunne opleve symptomer helt ned i tæerne.
Når nerven bliver klemt vil man også ved diskusprolaps kunne opleve nedsat kraft i benene, nedsat sensitivitet og nedsatte reflekser. I svære tilfælde kan man have problemer med enten at holde på eller komme af med vand og afføring
Hold i ryggen
Hold i ryggen beskrives ofte også som ”en nerve i klemme”, ” låsning i lænden” eller ”Hekseskud”. Alle betegnelse dækker over samme form for rygsmerte.
Årsagen til hold i ryggen kendes endnu ikke med sikkerhed, men den mest sandsynlige forklaring er et krampe lignende tilstand af ryggens egne muskler, som spænder op for at beskytte ryggen.
Symptomerne på hold i ryggen variere fra let ubehag til kraftige ryg smerter.
Patienter beskriver ofte at et hold i ryggen er kommet efter øget aktivitet dagen inden, siddet i en dårlig stilling eller siddet i kulde. Ofte opstår hold i ryggen om morgenen, men det kan også opstå akut og give kraftige ryg smerter.
Facetledslåsning /facetledssyndrom
Facetledssyndrom kan minde meget om hold i ryggen. Hvor hold i ryggen ofte opleves i nedre del af ryggen, vil facetledssyndrom ofte opleves i den øvre del af ryggen. Facetledssyndrom opleves ofte ved låsning af ryggen ift. rotationer til én eller begge sider. Der vil ofte også være smerter eller ubehag ved dybe vejrtrækninger, hoste eller nys. Det skyldes at et eller flere ribben er en del af facetledslåsningen, hvilket mindsker den naturlige bevægelse af ribbene, vanskeliggør vejrtrækning og leder til smerter i den øvre ryg.
SI-led smerter
SI-leddet (Sacro Iliaca – Leddet) er navnet på det led som sidder fra overgangen mellem ryg, korsben og hofte. Området består af flere kraftige ledbånd samt masser af muskler. Som tidligere nævnt er hofte, bækken og ryg en fælles enhed hvor problemer det ene sted kan komme til udtryk et andet sted. SI-leddet er ofte et af de steder hvor smerterne kommer til udtryk, især hos kvinder. Det skyldes at SI-leddet hos kvinder skal kunne løsne sig under en fødsel. Derved er leddet generelt mere ustabil end hos mænd.
Smerterne er ofte meget lokale omkring smilehulerne i overgangen fra ryg til hofte.
Instabilitet
Man kan dele ryggens muskler op i to grupper. De store stærke muskler og de mindre stabiliserende muskler. De store stærke muskler er de muskler man bruger til at bevæge sig, de sørger for at vi kan udfører de bevægelse vi ønsker fx bøje forover, løfte og træne.
De mindre stabilitets muskler sørger for at vi kan holde os oprejst når vi står op eller sidder ned. Det er ofte ikke muskler vi bruger nogen kræfter på at aktivere, de gør arbejdet helt automatisk.
Hvis stabilitetsmusklerne ikke er aktive eller stærke nok kan det øge belastningen i andre muskler eller ledbånd, hvilket kan føre til smerter i ryggen.
Dette ses mest i den nedre del af ryggen bl.a. omkring SI-ledet.
Derangement
Den siddende stilling kan over tid være en stor belastning for ryggen. Dette skyldes et konstant tryg på diskusskiverne mellem ryggens hvirvler. Når man sidder ned øges trykket nemlig fortil på diskusskiverne, hvilket betyder at det tidligere nævnte gele-agtige materiale (Nucleus) presses bagud. Dette indre tryg kan gøre at diskusskiven begynder at ændre form udvendig.
Denne ændring kan medføre en trætheds fornemmelse i ryggen samt en diffus fornemmelse, hvor det er svært præcis at beskrive hvor smerterne kommer fra.
Over tid kan disse symptomer også ”bevæge” sig ned i ballen og ned i låret.
Det betyder ikke at balle eller lår fejler noget, men der er tale om ”refereret smerter”, som altså stadig stammer fra ryggen.
Iskias
Iskias smerter er efterhånden blevet en betegnelse for smerter fra ryggen, som bevæger sig ned i benet. Dog stammer Iskias fra Iskias-nerven, som er den største nerve ned i benet. Hvis nerven bliver irriteret kan man opleve prikkende eller sovende fornemmelser helt ned til tæerne.
Irritationen kommer ofte af en overbelastet muskel kaldet m. Piriformis, hvis opgave bl.a. er at udadrotere hoften. Denne skade ses derfor ofte hos gravide, som har tendens til at gå meget udad roteret pga. den store mave. Smerterne vil ofte starte nederst i ryggen og omkring ballen og bevæge sig nedad.
Hvornår skal jeg søge læge for rygsmerter
Langt de fleste rygsmerter kan behandles med den rigtige dosis bevægelse og træningsøvelser.
Dog kan smerter i ryggen være tegn på alvorlige sygdomme og skader og skal derfor tages seriøst. Det er derfor vigtigt vide hvilke symptomer man skal holde øje med ift. rygsmerter:
Søg derfor læge hvis du oplever:
- følelsesløshed omkring skridtet eller endetarmen
- At du ikke kan holde på eller komme af med afføring og urin
- Uforklarlig vægttab
- Smerter under knæniveau samtidig med at du mister kraft i benet
- Feber, kvalme, svimmelhed samtidig med rygsmerterne
- Rygsmerter efter en ulykke
Oplever du nogle af overstående symptomerne, så få hellere undersøgelse dine rygsmerter en gang for meget end en for lidt.
Ondt i ryggen øvelser – Gode øvelser til rygsmerter
Som de overstående afsnit viser er rygsmerter kompliceret da det kan skyldes mange forskellige ting. Derfor er det umuligt at lave nogle øvelser, som vil være gode for alle.
Dog kan man med rygsmerter forsøge at bevæge sig så meget som muligt inden for smertegrænsen. Bevægelse er med til at øge blodgennemstrømningen, som kan hjælpe kroppens naturlige heling.
På samme måde er det altid en god ide at være opmærksom på sin arbejdsstilling og sin belastning af ryggen.
Er du i tvivl om hvorfor du har ondt i ryggen er du altid velkommen til at booke en tid hos vores fysioterapeut.
Vi vil forsøger vi at give svar på:
- Hvorfor du har ondt i ryggen.
- Hvad du skal kan gøre ift. dine smerter i ryggen.
- Hvordan vi kan hjælpe med at fjerne smerterne i ryggen.
- Hvor lang tid du kan forvente der går, før du får det bedre igen.