McKenzie behandlingen

Forfatter: 

baglæns rygbøjninger

En af de mest kendte fysioterapeutiske behandlingsmetoder er McKenzie behandlingen. Mange har stiftet bekendtskab med behandlingen, der ofte leder til gentagende bagoverbøjninger af lænderyggen eller ”dobbelthage øvelse” af nakken. Men hvornår er behandlingen relevant, hvad sker der i kroppen og hvorfor hjælper den?

Hvorfor er McKenzie behandlingen relevant?

Mckenzie Behandlingen - Sundhed med Mening

Vores rygsøjle er opbygget af ryghvirvler, med diskusskiver imellem hver hvirvel. Diskusskiverne er med til at absorbere de stød, som kommer op gennem ryggen når vi går, løber og lander efter et hop. Inde i hver diskusskive findes der en let gelemasse(nucleus). Massen er med til yderlig, at fordele trykket ind i diskusskiverne. Fx når man er foroverbøjet, vil nucleus glide tilbage, da det bliver presset af de to hvivler som ligger over og under diskusskiven.

Ved gentagende foroverbøjninger over længere tid, kan diskuskiven begynde at flosse eller revne en smule, samtidig med at nucleus bevæger sig gennem disse sprækker. Dette kan også skyldes en længerevarende dårlig arbejdsstilling. Dette vil kunne opleves som lokale smerter omkring lænderyggen, men ofte vil der også være symptomer ned i den ene balle eller længere ned i benet. På samme måde kan samme problem opstå omkring nakkehvirvlerne, som vil give symptomer ud i skulderne og  ud i armen.

Dette kaldes også diskus udposning eller diskus protusion.

Hvis man oplever disse symptomer, er det vigtigt at få dem undersøgt. Symptomerne kan ligne de samme symptomer, som man oplever ved en diskusprolaps. Dette vil derfor kræv en faglig udredning.

Behandling

Behandlingen af diskus udposninger er ofte gentagende bevægelser i modsatte retning af hvor belastning opstod, ofte bagud. Gentagende stående eller liggende bagoverbøjninger for lænderyggen eller gentagende ”dobbelthage øvelse” af nakken, kan også være en mulighed. Det er vigtigt at antallet af øvelser er korrekt og at de bliver fordelt ud over hele dagen.

fysioterapeut viser patient hvor problemer sidder i rygsøjlen

Hvordan kan man forbygge?

Har man kontorarbejde, er det generelt en rigtig god idé med jævne mellemrum, at bevæge kroppen væk fra den foroverbøjet stilling, man har når man sidder ned. Et par gange om dagen kan man rejse sig og bøje sig så lang tilbage som man kan, det vil føles behagelig og lettende for ryggen.

Find den gode arbejdsstilling, vil også være rigtig godt forebyggende, da man gennem sin arbejdsstilling kan aflaste ryggen og nakken.

Har du nogle af symptomerne, er du meget velkommen til at komme forbi klinikken. Her vil vi hjælpe dig med at finde ud af hvorfor du har ondt, og hvad du selv kan gøre.

Mckenzie Behandlingen - Sundhed med Mening

Ønsker du at købe bogen “Behandle din egen ryg” eller “Behandle din egen nakke”, kan de købes her i klinikken til 250,-


Se alle indlæg

Indholdsfortegnelse

McKenzie behandlingen
Forfatter
Jeg er fysioterapeut for at hjælpe og guide folk væk fra deres gener. For mig er det vigtigt, at man bliver mødt i øjenhøjde, og at behandlingen bliver et samarbejde. Jeg sætter stor værdi i at kunne hjælpe og motivere til små ændringer i hverdagen, som får stor betydning.