Ondt i knæet – Forskellige årsager til knæsmerter

Forfatter: 

Undersøgelse af Knæ

Hvilke årsager kan der være til knæsmerter

Dette blogindlæg af fysioterapeut i Aarhus. Åbyhøj Benjamin L. Ringgaard handler om de forskellige årsager, der kan ligge til grund for knæsmerter. Knæet bliver udsat for mange stød, vrid og tryk, hvilket kan lede til knæsmerter. Vi vil komme ind på; Slidgigt i knæetIrriteret Corpus HoffaPatellofemoral smertesyndromLøberknæ og Springerknæ.

Slidgigt i knæet

Der er desværre rigtig mange mennesker, som oplever knæsmerter på grund af slidgigt, også kaldt artrose, i det ene eller begge knæ.
Slidgigt rammer både mænd og kvinder lige hyppigt, men det tyder på, at kvinder ofte får slidgigt i knæ og fingre, hvor mænd i mere udtalt grad får slidgigt i hofteledet. (gigtforeningen.dk)

Slidgigt / Artrose i knæet (Knæskade)

Slidgigt er en kronisk gigtsygdom, hvor brusken i leddet gradvist nedbrydes, hvilket medfører smerte i det pågældende led.
Typisk vil slidgigt følge en smertetriade.

 • Igangsætningssmerter
 • Smerterne lindres ved bevægelse
 • Forværring ved større belastning.

Natsmerter og ledstivhed kan også være store problemer ved slidgigt.
Der kan være forskellige årsager til udviklingen af slidgigt. Belastning spiller en vigtig rolle, da man længe har vidst at nogle erhvervsgrupper er mere udsat end andre. Balletdansere får oftere slidgigt i ankler, elitesportsfolk i knæ og landmænd i hoften. Årsagen er en stor, kraftig og vedvarende belastning af bestemte led.

Det genetiske spiller også ind, da man ser en sammenhænd mellem slidgigt og familier, hvor mange medlemmer udvikler slidgigt.

En tidligere skade og kan være en årsag til at udvikle slidgigt. Hvis du på et tidspunkt har fået et knoglebrug eller en ledbåndsskade kan dette fører til slidgigt op til 30 år efter skaden er sket.
(gigtforeningen.dk)

Undersøgelse af knæsmerter

Irriteret Corpus Hoffa

Et smertefuldt knæ kan også skyldes en irritation af den fedtpude, som ligger under knæskallen.
Her optræder knæsmerterne foran på knæet og under knæskallen.
Typisk vil fedtpuden være mere hævet sammenlignet med det andet knæ.
En irritation af Corpus Hoffa kan komme ved mange timers bøjede knæ eller mange timer overstrakt knæ, samt efter en kikkertoperation i knæet eller ved et fald på forsiden af knæet.
Læs mere om Corpus Hoffa her.
(Brukner & Kahn’s et al. 2009)

Knæsmerter

Patellofemoral smertesyndrom

Patellofemoral smertesyndrom dækker over diffuse knæsmerter på forsiden af knæet omkring knæskallen. Patellofemoral smertesyndrom rammer typisk unge personer. Årsagen er ikke fuldt ud kendt, men smerterne kan typisk begynde efter en stor stigning i aktivitet over kort tid.
Patellofemoral smertesyndrom er en diagnose, som bliver stillet når man udelukker andre årsager til knæsmerne som f.eks. spingerknæ og løberknæ.
Læs mere om patellofemoral smertesyndrom her.
(Brukner & Kahn’s et al. 2009)

Løberknæ

Løberknæ

Smerte på ydersiden af knæet, som kommer efter løb eller cykling er med stor sandsynlighed løberknæ. Årsagen til løberknæ skyldes en stramhed i et stort sene som går fra ydersiden af hoften til ydersiden af knæet. Hvis senen bliver for stram kan den trykke på de slimsække, også kaldt bursae, som er på ydersiden af knæet. Ved gentagende tryk vil en bursa blive betændt, hvilket giver smerter.
Læs mere om løberknæ her.
(Brukner & Kahn’s et al. 2009)

Springerknæ

Springerknæ

Smerte lokalt på forsiden af knæet under knæskallen tyder på springerknæ. Springerknæ kommer typisk efter en stigning i aktivitet over kort tid, som indeholder mange spring. Når vi springer og lander igen, er der en stor kraft som skal bremses, dette bruger vi bl.a. lårmuskulaturen til og senen under knæskallen. Bliver senen udsat for mange af disse belastninger, kan den blive overbelastet, hvilket giver smerter.
Læs mere om springerknæ her.
(Brukner & Kahn’s et al. 2009)

Kilder
 • Brukner, Khan’s. 2009, “Iliotibial band friction syndrome” Clinical Sports Medicine, McGraw-Hill Australia, 718.
 • Brukner, Khan’s. 2009, “Patellofemoral pain” Clinical Sports Medicine, McGraw-Hill Australia, 689.
 • Brukner, Khan’s. 2009, “Patellar Tendinopathy” Clinical Sports Medicine, McGraw-Hill Australia, 700.
 • Brukner, Khan’s. 2009, “Fat pad irritation/impingement” Clinical Sports Medicine, McGraw-Hill Australia, 707.
 • Gigtforeningen.dk – Hvorfor får man sliggit – artrose. Available:
  https://www.gigtforeningen.dk/viden-om-gigt/diagnoser/slidgigt/hvorfor-faar-man-slidgigt/
  [2020, 05-01-2020].


Se alle indlæg

Indholdsfortegnelse

Ondt i knæet – Forskellige årsager til knæsmerter
Forfatter
For mig er det vigtigt, at de mennesker jeg snakker med forstår, hvorfor de har fået ondt. Jeg har nok en tendens til at blive for nørdet, men jeg tror på, at forstår man årsagen bag smerterne giver vejen ud også bedre mening.