Ondt i knæet – Patellofemoral smertesyndrom

Knæsmerter

Oplever du at have ondt i knæet?

Patelloremoral smertesyndrom (PFPS) er en diagnose, som stilles, når andre overbelastningsskader såsom: Løberknæ, springerknæ, Corpus Hoffa impingement (irriteret fedtpude under knæskallen) mm. er blevet udelukket.

Sådan opleves PFPS

Knæsmerterne opleves omkring det ene eller begge knæ. Smerterne føles diffuse og kan optræde hele vejen omkring knæskallen, men primært på forsiden af knæet. Man oplever oftest smerterne i forbindelse med bevægelse, såsom trappegang, løb og cykling. Dog kan smerterne også være tilstede i siddende stilling med knæene meget bøjet.

Hvem får typisk disse knæsmerter?

Diffuse knæsmerter opleves oftes af yngre personer. Typisk optræder smerterne første gang i  ungdomsårene og derefter kan være et tilbagevendende problem op igennem livet.

Typisk årsag til at få ondt i knæet

Den typiske grund til at smerterne begynder er, at der kommer en stor stigning i belastningen i løbet af kort tid.
F.eks. Start på idrætsefterskole, rykke op i fodboldrækkerne med mere træning, start løbetræning for hurtigt osv.

Forebyggelse

Undersøgelser viser at muskelstyrken omkring hoften og i lårmusklerne har  betydning for udviklingen af PFPS. Derfor kan en god muskelstyrke, sammen med gradvis øgning i aktivitet, reducerer risikoen for PFPS.

Behandling

Den bedste behandling består af aktivitetsmodulering og styrketræning af ben. Derfor skal belastningen reduceres i begyndelsen, og gradvist øges igen. F.eks. Løb kortere ture og gradvist øge distancen stille og roligt over nogle uger.

Styrketræningen består af to stadier. Første stadie er træning med elastik uden vægtbæring. Anden stadie er træning med vægtbæring.

  • Træning med elastik – 3 x 12-15 gentagelser hver dag
    Stå med elastik om ankel, og træk benet tilbage.
    Stå med elastik om ankel, og før benet ud til siden.
    Sid med elastik om foden, og stræk benet.
    Øvelse kan ses her.

Diffuse knæsmerter er en overbelastningsskade og har du lyst til at læse mere, har vi tidligere lavet et indlæg om overbelastningsskader.

Ønsker du yderligere råd og vejledning, er du altid velkommen til at kontakte os eller booke en tid til en GRATIS undersøgelse i klinikken i Aarhus.

Fysioterapeut Benjamin Ringgaard ejer af Sundhed med Mening

Forfatter


Ejer af Sundhed Med Mening, din Fysioterapeut i Aarhus
   

blogindlæg

Læs andre lignende blogindlæg

løberknæ

Løberknæ

Løbere og cykelister bliver ofte ramt af diagnosen løberknæ. Fælles for begge grupper gælder det, at deres sport indeholder mange

LÆS MERE HER »

Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0