Ondt i knæet – Irriteret Corpus Hoffa

Forfatter: 

Undersøgelse af knæsmerter

Har du til vane at overstrække dine knæ, haft hævelse i knæene, faldet ned på dine knæ eller fået en kikkertoperation? Hvis du har oplevet en af førnævnte og oplever knæsmerter, er der stor sandsynlighed for at din Corpus Hoffa er irriteret.

Hvad er Corpus Hoffa?

Corpus Hoffa er en fedtpude, som ligger under knæskallen. Fedtpuden er forsynet med mange nerver hvilket betyder, at den hurtigt kan blive irriteret, hævet også kan man få ondt i knæet. (Brukner & Kahn’s et al. 2009)

Sådan kan fedtpuden typisk blive irriteret:

Overstrækning
Hvis du har en vane med at overstrække dine knæ, kan du komme til at stå og afklemme fedtpuden. Hvis du gør dette over længere tid, kan fedtpuden blive irriteret, så den hæver op og endnu lettere give knæsmerter.

Fald
Hvis fedtpuden får et kraftigt slag, mens knæet er bøjet, kan fedtpuden hæve op og give knæsmerter. Dette sker typisk hvis man snubler og falder ned på knæet.

Kikkertoperation
Ved en kikkertoperation i knæet skærer man hul i fedtpuden, og fører kikkerten ind igennem. Dette kan også irritere fedtpuden så den hæver op, og man vil på samme måde kunne få ondt i knæet.

Lang tids hævelse
Hvis du har haft hævede knæ i lang tid, er der en øget risiko for, at fedtpuden også bliver irriteret.

Fysioterapeut undersøger knæ

Sådan stilles diagnosen

For at kunne stille diagnosen, udføres en Corpus Hoffa impingment test. Her trykker fysioterapeuten på fedtpuden, mens knæet bevæges fra bøjet til strakt. Giver denne bevægelse smerter, er testen positiv og der er stor sandsynlighed for at knæsmerterne skyldes en irriteret fedtpude. (Brukner & Kahn’s et al. 2009)

Undersøgelse af corpus hoffa

Sådan behandles knæsmerterne

Den mest effektive behandlingsmetode er ro. Jo mere ro fedtpuden får, desto bedere.
Dette gøres ved at undgå de bevægelser, som gør ondt i knæet, samt have fokus på ikke at overstrække knæene.
Ligeledes er der også god effekt i at lægge en tape, som aflaster fedtpuden og derved giver ro til heling. (Brukner & Kahn’s et al. 2009)

Oplever du knæsmerter eller andre smerter, er du altid velkommen hos Sundhed Med Mening.

Kilder
  • Brukner, Khan’s. 2009, “Anterior knee pain Clinical Sports Medicine, McGraw-Hill Australia, 684.
  • Brukner, Khan’s. 2009, “Fat pad irritation/impingement Clinical Sports Medicine, McGraw-Hill Australia, 707.


Se alle indlæg

Indholdsfortegnelse

Ondt i knæet – Irriteret Corpus Hoffa
Forfatter
For mig er det vigtigt, at de mennesker jeg snakker med forstår, hvorfor de har fået ondt. Jeg har nok en tendens til at blive for nørdet, men jeg tror på, at forstår man årsagen bag smerterne giver vejen ud også bedre mening.