Tractus Iliotibialis

Forfatter: 

Smerter på ydersiden af hoften eller løberknæ

Tractus Iliotibialis

Vi har store muskler omkring vores hofteled, flere af disse muskler sidder både fast på vores lårbensknogle og samles i et stort senespejl med navn Tractus Iliotibialis. Tractus Iliotibialis trækker sig fra hoften og ned til knæet. Disse muskler, og dette senespej er i fokus, når vi som fysioterapeuter i Aarhus, Åbyhøj arbejder med smerter på ydersiden af hoften ved Trochanter Burit og Løberknæ.

Greater trochanter pain syndrome (GTPS)

Smerter på ydersiden af hoften er i flere år primært blevet forklaret med, at der kan komme betændelse i en slimsæk, på baggrund af stramhed i senespejlet Tractus iliotibialis, hvilket er delvist korrekt. Diagnosen har heddet Trochanter Bursit, og symptomerne er smerter på ydersiden af hoften både i bevægelse og ro, hvilket der kan læses mere om her.
Smerter på ydersiden af hoften tyder dog i højere grad på at være en kombination af betændelse i slimsækken grundt Tractus Iliotibialis samt overbelastning og betændelse i senetilhæftningerne fra 2 hoftemuskler, som siddet fast på toppen af lårbensknoglen (Gluteus medius og/eller Gluteus minimus).

Intervaltræning

Tractus Iliotibialis og løberknæ

Løberknæ er kendetegnet ved smerter på ydersiden af knæet.
Smerterne kommer typisk efter aktivitet, som løb, fodbold og cykling.
Smerterne skyldes kompression af en slimsæk, som sidder på ydersiden af knæet. Hvis en slimsæk for meget tryk, kan den blive ”skadet” og betændt, hvilket er smertefuldt.
Kompressionen skyldes stramhed i Tractus iliotibialis.
Du kan læse mere om løberknæ og tractus iliotibialis her.

Undersøgelse af Knæ

Behandling af stramhed i Tractus Iliotibialis

Der er mange gode bud på at behandle og løsne op i Tractus Iliotibilis. Det er desværre ikke en nem opgave, da sener ikke ændre sig hurtigt. Udstrækning af ballemuskulatur, foam roller på ydersiden af låret, akupunktur og styrketræning af omkringliggende muskler er blandt de bedste bud.

Akupunktur i knæ

Hvornår skal man søge hjælp?

Hvis du har holdt pause fra smertegivende aktiviteter, og smerten ikke forsvinder. Eller du har holdt pause og smerten er forsvundet, men kommer igen, når du starter op igen, så kan det være en hjælp at blive undersøgt af en fysioterapeut.
Her vil du få råd og vejledning i, hvad du skal gøre og hvilket behandling, der kan hjælpe dig.


Se alle indlæg

Indholdsfortegnelse

Tractus Iliotibialis
Forfatter
For mig er det vigtigt, at de mennesker jeg snakker med forstår, hvorfor de har fået ondt. Jeg har nok en tendens til at blive for nørdet, men jeg tror på, at forstår man årsagen bag smerterne giver vejen ud også bedre mening.