Hovedpine – Forskellige årsager til hovedpine

Forfatter: 

Hold i nakken - Årsager til hold i nakken og behandling

Hvad kan man gøre ved hovedpine?

Stort set alle mennesker kender til det at have hovedpine. Men for mange optræder hovedpinen alt for ofte. Her vil fysioterapeut i Aarhus, Åbyhøj Benjamin L. Ringgaard fortæller om hovedpinetyper.

Hovedpine skal skyldes flere forskellige ting bl.a. stress, smerter og muskelspændinger fra nakken.
Med specifikke ændringer i hverdagen kan både hovedpinen og muskelspændingerne reduceres.

Hovedpine 

Der findes tre primære hovedpineformer, nemlig spændingshovedpine, migræne og klyngehovedpine.

 • Spændingshovedpine:
  Mild til moderat intensitet, som fornemmes som en strammende/pressende smerte rundt om hovedet, som ikke forværres men kan lindres ved fysisk aktivitet.
  Du kan læse mere om spændingshovedpine her.
 • Migræne:
  Moderate til svære anfald af pulserende kvalitet, ofte halvsidig lokalisation, som forværres ved fysisk aktivitet. Smerterne ledsages ofte af enten lys- lyd- og/eller lugtfølsomhed samt kvalme og evt. opkastninger.
  Du kan læse mere om migræne her.
 • Klyngehovedpine:
  En sjælden sygdom der giver relativt korte men voldsomme anfald over nogle dage, med pulserende og jagende smerter i den ene side af hovedet. Ofte ledsaget med reaktion fra øje eller næse.

Der er stor forskel på symptomerne på de forskellige hovedpineformer, og derfor er der også forskellig behandling på disse. Det er derfor vigtigt at mærke efter placeringen af hovedpinen og symptomerne af denne. Den primære udredning af hovedpine foregår ved praktiserende læge og neurolog.

Nakkeøvelse mod nakkesmerter og hovedpine

Nakkesmerter

Nakkesmerter skyldes som regel muskelspændinger, som er opstået grundet uhensigtsmæssige belastning af nakkens og skulderens muskler.
Der ses ofte sammenhæng mellem nakkesmerter og hovedpine, hvor hovedpinen typisk forværres eller fremkaldes af bestemte nakkestilling eller -bevægelser.
Spændingshovedpine skyldes en kombination af flere belastninger. Dog er en af de helt store syndere meget stillesiddende og statisk arbejde. Desuden kan stress også udløse nakkesmerterne og hovedpinen, samt uhensigtsmæssig holdning, dårlige arbejdsstillinger, ensidigt og monotont arbejde, for lidt / for dårlig søvn, forkert/for høj hovedpude eller hvis du sover meget på maven m.m.

Hovedpine selvøvelse for skulder

Behandling

Massage og akupunktur er ofte brugt til at lindre hovedpine. Målet er at få spændingerne væk fra nakkeområdet,  således at musklerne går fra en spændt stilling til en afslappet stilling. Normalt er der god kortvarig effekt, men hovedpinen vender typisk tilbage. Dette skyldes at smerterne er blevet lindret, men selve problemet som skaber ubalancen i muskulaturen ikke er blevet fjernet.

For at løse problemet bør massage og akupunktur kombineres med specifik træning, fokus på ergonomi og disponerende faktorer for hovedpine, som f.eks. stress og depression samt korrekt brug af medicin.

Hvis problemet er akut, kan du behandle ud fra følgende råd:

 • Anvend ispose som dæmper smerten. Læg derfor en ispose på de ømme nakkemuskler i 5-10 minutter og gentag dette evt. hver time.
 • Anvend varmepude eller lign. Dette kan for nogle virke lindrende, men kan dog også forværre smerterne.
 • Udføre øvelser 1-3.
 • Fysisk aktivitet hjælper bl.a. blodgennemstrømningen til området og kan lindre hvis det er spændingshovedpine, men kan gøre hovedpinen værre, hvis det er migræne.
 • Massage af nakke, skuldre, ansigt og hovedpund
 • Afspændingsteknikker som får dig til at slappe af.Nakkeøvelse med nakkesmerter og hovedpine

Som regel går nakkesmerter og hovepine væk af sig selv. Hvis problemerne varer i længere tid, bør du kontakte egen læge eller fysioterapeut.

Hovedpine placering

Placeringen af hovedpinen betyder meget for at udrede, hvilken type hovedpine du lider af. Når det er sagt, at der mange gange, at hovedpinens placering lapper ind over hinanden. Det er derfor vigtigt at forholde sig til, hovedpinens placering, varighed, intensitet og hyppighed.
Vi anbefaler, at du benytter en hovedpinedagbog og hovedpinekalender.
Du kan finde begge på Dansk Hovedpine Selskab.

Hovedpine i panden

Er din hovedpine placeret i panden på begge sider af hovedet og føles det som et stramt bånd omkring panden, er det mest sandsynligt, at der er tale om spændingshovedpine. Har du hovedpine i panden men kun i den ene side og det dunker eller pulserer, så er der med større sandsynlighed tale om migræne.

Hovedpine i baghovedet

Er din hovedpine i baghovedet kan det både være en hovedpinetype, der kaldes Cervikogen hovedpine men det kan også optræde ved spændingshovedpine og et tidligt tegn til migræneanfald. Det kan altså være svært at differentierer.

 Hovedpine tinding

Hovedpine i tindingen, og kun er i den ene side som pulserer med eller uden lys- og lysfølsomhed er nogle af de karakteristika, som man bruger til at diagnostisere migræne. Hvis hovedpinen forværres af fysisk aktivitet er det også et tegn på migræne, men hvis det letter kan det være et tegn på spændingshovedpine.

Se alle indlæg

Indholdsfortegnelse

Hovedpine – Forskellige årsager til hovedpine
Forfatter
For mig er det vigtigt, at de mennesker jeg snakker med forstår, hvorfor de har fået ondt. Jeg har nok en tendens til at blive for nørdet, men jeg tror på, at forstår man årsagen bag smerterne giver vejen ud også bedre mening.