Hovedpine

Hold i nakken - Årsager til hold i nakken og behandling

Hvad kan man gøre ved hovedpine?

Stort set alle mennesker kender til det at have hovedpine. Men for mange optræder hovedpinen alt for ofte.

Hovedpine skal skyldes flere forskellige ting bl.a. smerter og muskelspændinger fra nakken, hvilket kaldes spændingshovedpine.
Ca. hver femte med regelmæssig hovedpine, har spændingshovedpine.
Ved simple ændringer i hverdagen kan både hovedpinen og muskelspændingerne reduceres.

Hovedpine 

Der findes tre primære hovedpineformer, nemlig spændingshovedpine, migræne og klyngehovedpine.

 • Spændingshovedpine:
  Mild til moderat intensitet, som fornemmes som en strammende/pressende smerte rundt om hovedet, som ikke forværres ved fysisk aktivitet.
 • Migræne:
  Moderate til svære anfald af pulserende kvalitet, ofte halvsidig lokalisation, som forværres ved fysisk aktivitet. Smerterne ledsages ofte af enten lys- lyd- og/eller lugtfølsomhed samt kvalme og evt. opkastninger.
 • Klyngehovedpine:
  En sjælden sygdom der giver relativt korte men voldsomme anfald over nogle dage, med pulserende og jagende smerter.

Der er stor forskel på symptomerne på de forskellige hovedpineformer, og derfor er der også forskellig behandling på disse. Det er derfor vigtigt at mærke efter placeringen af hovedpinen og symptomerne af denne.

Nakkesmerter

Nakkesmerter skyldes som regel muskelspændinger, som er opstået grundet uhensigtsmæssige belastning af nakkens og skulderens muskler. 
Der ses ofte sammenhæng mellem nakkesmerter og hovedpine, hvor hovedpinen typisk forværres eller fremkaldes af bestemte nakkestilling eller -bevægelser.
Spændingshovedpine skyldes en kombination af flere belastninger. Dog er en af de helt store syndere meget stillesiddende og statisk arbejde. Desuden kan stress også udløse nakkesmerterne og hovedpinen, samt uhensigtsmæssig holdning, dårlige arbejdsstillinger, ensidigt og monotont arbejde, for lidt / for dårlig søvn, forkert/for høj
hovedpude eller hvis du sover meget på maven m.m.

Hovedpine selvøvelse for skulder

Behandling

Massage og akupunktur er ofte brugt til at lindre spændningshovedpine. Målet er at få spændingerne væk fra nakkeområdet,  således at musklerne går fra en spændt stilling til en afslappet stilling. Normalt er der god kortvarig effekt, men hovedpinen vender typisk tilbage. Dette skyldes at smerterne er blevet lindret, men selve problemet som skaber ubalancen i muskulaturen ikke er blevet fjernet.

For at løse problemet bør massage og akupunktur kombineres med specifik træning samt udstrækning.

Hvis problemet er akut, kan du behandle ud fra følgende råd:

 • Anvend ispose som dæmper smerten. Læg derfor en ispose på de ømme nakkemuskler i 5-10 minutter og gentag dette evt. hver time.
 • Anvend varmepude eller lign. Dette kan for nogle virke lindrende, men kan dog også forværre smerterne.
 • Udføre øvelser 1-3.
 • Fysisk aktivitet hjælper bl.a. blodgennemstrømningen til områ
 • Massage af nakke, skuldre, ansigt og hovedpund
 • Afspændingsteknikker som får dig til at slappe af.
Som regel går nakkesmerter og hovepine væk af sig selv. Hvis problemerne varer i længere tid, bør du kontakte egen læge eller fysioterapeut.
Du er altid velkommen til at komme ned i klinikken i Åbyhøj, Aarhus.
Karen Kathrine Alnor Schmidt

Karen Kathrine Alnor Schmidt

BLOGINDLÆG

Læs andre lignende blogindlæg

Knæsmerter

Ondt i knæet – Forskellige årsager til knæsmerter

Hvilke årsager kan der være til knæsmerter Dette blogindlæg handler om de forskellige årsager, der kan ligge til grund for knæsmerter. Knæet bliver udsat for mange stød, vrid og tryk, hvilket kan lede til knæsmerter. Vi vil komme ind på; Slidgigt i knæet, Irriteret Corpus Hoffa, Patellofemoral smertesyndrom, Løberknæ og Springerknæ. Slidgigt i knæet Der er desværre rigtig mange mennesker, som oplever knæsmerter på grund af

Læs mere »
Ondt i skulderen/skuldersmerter disse typer findes der

Ondt i skulderen – hyppige årsager​

Rigtig mange danskere oplever at have ondt i skulderen. Skulderen er et af kroppens mest bevægelige led, som består af overarmsknoglen, skulderbladet og mange små og store muskler, sener, slimsække og ligamenter. Med den store bevægelighed kommer også risikoen for skader, overbelastningsskader og skuldersmerter. Ondt i skulderen eller skuldersmerter kan skyldes mange ting. Skuldersmerter delen op i akutte skulderskader (overload/traumatisk)

Læs mere »
Smerter på ydersiden af hoften eller løberknæ (Tractus Iliotibialis)

Tractus Iliotibialis

Smerter på ydersiden af hoften eller løberknæ Vi har store muskler omkring vores hofteled, flere af disse muskler sidder både fast på vores lårbensknogle og samles i et stort senespejl med navn Tractus Iliotibialis. Tractus Iliotibialis trækker sig fra hoften og ned til knæet. Disse muskler, og dette senespej er i fokus, når vi som fysioterapeuter arbejder med smerter på

Læs mere »