Oplever du smerter under hælen eller hælsmerter? Så er der en stor sandsynlighed for, at du har Fascitis Plantaris. Det er små skader på den sene under foden, som udspringer fra hælen og løber ud til de 5 tæer. Bliver senen overbelastet kan det give smerter fra sit udspring i hælen.
De typiske tegn på smerter under hælen
Et af de typiske tegn på hælsmerter – Fascitis Plantaris, kan være en skarp smerte under hælen, som også kan trække om på indersiden af hælen. Om morgenen vil de første skridt ofte være smertefulde og kan føltes som at gå på glasskår. Desuden vil der også være smerte, hvis man trykker under hælen.
Hvem oplever typisk smerte under hælen og hælsmerter?
I vores fysioterapeutklinik i Aarhus ser vi typisk to risikogruppen for at få smerter under hælen. Den første er den meget aktive person, som inden for kort tid har øget sit aktivitetsniveau, hvorefter smerterne er kommet. Den anden er en person med forhøjet BMI, som står/går i mange timer på arbejdet. Smerten kan komme da en forhøjet vægt, meget gang og stand øger belastningen på svangsenen.
Behandlingen af smerter under hælen og hælsmerter
Den primære behandling for hælsmerter er noget som du selv kan gøre. En fysioterapeut kan dog igangsætte en relevant og målrettet behandling, som også kan hjælpe dig med at forbygge smerterne i fremtiden. Her er nogle tips til hvordan du selv kan behandle dine smerter:
Aflast foden
Er du i den gruppe, som er meget aktiv, skal du begrænse belastningen gennem færre løbeturer.
Er du i den gruppe, som står og går meget på arbejde, skal du, i det omfang det er muligt, komme mere ned og sidde.
Hælkopper
Anvender man bløde gele hælkopper kan give en rigtig god kortsigtet effekt, men denne vare ikke ved, hvis problemet ikke behandles. Du kan købe hælkopperne i vores klinik.
Tung styrketræning og udspænding
Der er blevet foretaget mange studier omkring den bedste behandling af hælsmerter og Fascitis Plantaris. Indtil videre er der ikke fundet en ultimativ behandling. Dog er der behandlinger, som er mere lovende end andre. Behandlingen som ser ud til at have den bedste langsigtet effekt, er tung styrketræning og udspænding.
Styrketræning: 3×12 hver anden dag
Udstrækning: 10 x 10 sek 3 gange om dagen
Udførelsen for hælsmerter er vigtig
For at træningen opnår den ønskede effekt, er udførelsen af øvelserne afgørenede. Her viser vi hvordan øvelserne bør udføres. Udførslen skal gøres således, at der bruges 3 sekunder på at løfte hælen, 2 sekunder hvor hælen holdes løftet og 3 sekunder hvor hælen sænkes igen. Dette giver i alt en Time under Tension på 8 sekunder, som er afgørende for resultatet af øvelsen.
Fascitis Plantaris er i kategorien overbelastningsskader, som du kan læse mere om i blogindlægget om overbelastningsskader.