Ondt i skulderen – Skulder impingement

Forfatter: 

Skuldersmerter

Dette indlæg handler om at have ondt i skulderen – mere præcist syndromet skulder impingement.

Hvad er skulder impingement?

Smerten ved skulder impingement sidder i toppen af skulderen og kommer, når armen løftes. På billedet nedenfor ses det, at smerten i begyndelsen primært vil komme, når armen løftes fra 60 til 120 grader. Gøres der intet ved problemet, vil smerten komme ved flere forskellige bevægelser.

Skulderleddet er det mest bevægelige led, vi har. Ledet består af overarmsknoglen og skulderbladet, her bliver det holdt sammen af ligamenter og mange små muskler. For at gøre ledet stabilt og stærkt er der derfor mange strukturer på lidt plads. Det gør skulderen til et meget udsat område, hvor gener og smerter let kan opstå, hvis man kommer til skade, overbelaster skulderen eller får en ubalance i skuldermusklernes aktiveringsmønster.

Et af de typiske problemer er, at strukturer i toppen af skulderen bliver indeklemt (impingement). Der er her tale om musklen m. supraspinatus, som løber under knoglepunktet acromion. Når armen løftes, bliver pladsen mindre under aromion, og musklen kan blive klemt, hvilket giver smerte.

Behandling

En god behandling for et akut problem grundet skulder impingement er aflastning og ro.
Dernæst er det vigtigt at styrke de andre muskler i skulderen, så bevægelserne i ledet kan forekomme uden smerter. Dette sker ved korrekt genoptræning, som forklares sidst i videoen.
Øvelserne må ikke forværre skuldergenerne, men skal udføres smertefrit. Start derfor med lav belastning og små bevægelser og byg lige så stille på.

Har du skuldergener, men er i tvivl om hvad ud skal gøre?

Du er altid velkommen i vores klinik på Søren Frichs Vej 68 i Aarhus.

Har du andre spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på mail.


Se alle indlæg

Indholdsfortegnelse

Ondt i skulderen – Skulder impingement
Forfatter
For mig er det vigtigt, at de mennesker jeg snakker med forstår, hvorfor de har fået ondt. Jeg har nok en tendens til at blive for nørdet, men jeg tror på, at forstår man årsagen bag smerterne giver vejen ud også bedre mening.