For at behandle en fibersprængning kræves der først og fremmest en markant nedsættelse af aktiviteter for den pågældende muskelgruppe. Der kan være stor forskel på størrelsen af skaden, hvilket også har betydning for længden af genoptræningsperioden.
Kroppen er smart og sørger primært selv for at hele de ødelagte muskelfibre. Dog kan man selv hjælpe til i genoptræningsperioden.
Når skaden sker:
Følg RICE-M principperne (Ro, Is, Compression, Elevation og Mobilisering).
Stop aktiviteten du var i gang med, kom evt. is på området, lig en kompressions forbinding og løft det ramte område over hjerteniveau hvis muligt. Så snart det bliver muligt kan der laves meget lette bevægelses øvelser, men det må ikke provokere smerten
1-3 dage efter skaden:
Området med skaden skal primært aflastes og have ro, så evt. hævelse kan forsvinde. Det er okay at lave lette bevægelses øvelser, så længe det ikke provokere smerterne.
3-21 dage efter skaden.
Langsom genoptagning af bevægelse for den pågældende muskelfiber, fx små gåture. Når musklen aktiveres kommer der nyt blod til området, hvilket betyder nærring til musklen, som den skal bruge til genopbygningen af muskelfibrene.
Det anbefales derfor ikke at være stille i flere uger efter fibersprængningen. En fysioterapeut vil også kunne hjælpe med bl.a. tværmassage, ultralyd, akupunktur samt instruktion i gode bevægelighedsøvelser.
21 – x dage efter skaden
Som tidligere nævnt kan graden af skaden varierer meget. Derfor er det heller ikke muligt at sætte en præcis dato for hvornår man vende tilbage til træning og sport.
Rådfør dig derfor med din fysioterapeut, som kan være med til at lægge en plan for din situation.
Det er vigtigt at man starter langsomt ud og lytter til kroppens reaktioner. Hvis muskelfibrene ikke er 100 % helet, risikere man en ny fibersprængning og derved en længere skades periode.