Forstuvet ankel

Forfatter: 

Forstuvet ankel

De fleste mennesker har prøvet at vrikke rundt på foden og få en forstuvet ankel, om det har været i sammenhæng med sport eller måske bare i en dagligdags situation.
Oftest omhandler dette en ALA: Akut lateral ankeldistorsion. Det vil sige at der vrikkes om til fodens yderside og du får en forstuvet ankel

Hvad er følgerne af en forstuvet ankel?

Vi fysioterapeuter i Aarhus, Åbyhøj ser ofte personer, som har fået en forstuvning, men smerterne og hævelsen vil ikke forsvinde igen. Det gør den heldigvis ofte af sig selv. Ved en forstuvning af ankelledet (Talocruralis) kan der ud over smerte og hævelse, opstå en vis ustabilitet i anklen. Dette skyldes at ledbåndene på ydersiden af anklen bliver udsat for et stræk, der forlænger dem permanent.
Når smerten og hævelsen aftager vender folk oftest tilbage til deres faste aktiviteter, som sport, træning for hurtigt ift. 100% vævsheling. I denne periode er man mest udsat for en sekundær ankeldistorsion, dvs. en ny forvridning.

Behandling

Ved en forstuvning er første mål at undgå, at skaden forværres. Dette gøres ved hjælp af RICEM-princippet.
R – Rest
I – Ice
C – Compression
E – Elevation
M – Mobilisering (efter 24-48 timer)

Når smerte og hævelse er aftaget, kan gentagende forstuvninger forebygges gennem balance og stabilitetstræning.

Kronisk ankel instabilitet

Kronisk ankel instabilitet (KAI) er gentagne forvridninger eller episoder med instabilitet, dvs. episoder hvor der fornemmes en løshed/instabilitet. Hvis dette forekommer i mere end 6 måneder kan det kategoriseres KAI.
Kronisk lateral ankel instabilitet kan sagtens forekomme uden øget mekanisk løshed dvs. at det ikke er sikkert der kan mærkes en forøget løshed i ankel ledet selv under test. I disse tilfælde skyldes det derimod en ændret proprioception i anklen. Den proprioceptive sans kan også kaldes ledstillings sansen, og er den sans der registrerer hvilket position som f.eks. anklen befinder sig i. Ved KAI kan disse sanse enheder blive beskadiget og dette ville påvirke det signal som det bliver sendt til hjernen, og der kan derved ikke registreres når anklen er tæt på at vrikke rundt.

Kronisk lateral ankel instabilitet kan, på trods af at det kaldes kronisk, sagtens forbedres og der kan opnås samme funktionsniveau som inden ved korrekt genoptræning og behandling.

Hvis dette giver anledninger til spørgsmål er I velkommen til at rette henvendelse til
Kontakt@sundhedmedmening.dk


Se alle indlæg

Indholdsfortegnelse

Forstuvet ankel
Forfatter
Jeg er fysioterapeut for at hjælpe og guide folk væk fra deres gener. For mig er det vigtigt, at man bliver mødt i øjenhøjde, og at behandlingen bliver et samarbejde. Jeg sætter stor værdi i at kunne hjælpe og motivere til små ændringer i hverdagen, som får stor betydning.