Massage

Forfatter: 

Massage af lægmusklen

Hvordan virker massagen?

Under massage foregår der mange forskellige fysiologiske processer. Vi vil her kigge på nogen af de vigtigste ift. Hvorfor en massage kan være godt for kroppen:

Øget blodcirkulation.

Ved massage bliver musklerne langsomt æltet og løsnet. Efter kort tid vil der også opstå varme. Varmen og bevægelserne vil være med til at øge blodcirkulationen omkring muskelfibrene. Den øget blodcirkulation hjælper til at nære muskelfibrene med ilt og næringsstoffer, samtidig med at ophobede affaldsstoffer fjernes via blodet.

Forbedret lymfecirkulation.

Pga. det øget blodcirkulation vil der komme flere affaldsstoffer ud i blodbanerne, hvilket vil sætte gang i lymfesystemet, hvis opgave er at filtrer og rense blodet.

Hormon udskillelse.

Under en massage vil den konstante berøring være med til at øge udskillelsen af forskellige hormoner: Oxytocin, Serotonin og Dopamin.

Oxytocin er også kaldet kærlighedshormon eller kram hormon, da der er målt udskillelse af Oxytocin ved kram over 30 sek. Hormonet har mange positive virkninger, bl.a. sænker det frygt- og angstniveauet. Derudover hjælper Oxytocin også med at have  større tillid til andre.

Serotonin og Dopamin er begge klassiske ”lykke-hormoner”. Serotonin kendes især fra lykkepiller, som også booster udskillesen af Serotonin, da et for lavt niveau kan lede til depressioner. Dopamin er et ”belønnings” hormon som udskilles ved sex, når man spiser lækker mad, hvis man vinder eller gennemfører et stor projekt osv. Et højt niveau af Dopamin vil give en form for lykkefornemmelse.

Glad og sur smiley

Ro, puls og blodtryk.

Under en massage ligger man afslappende og mærker efter i sin krop. Man er ikke aktiv, så pulsen falder, og man bliver afslappet. Forskning viser også,  at massage kan være med til at sænke blodtrykket, da  en afslappende tilstand kan være med til at stoppe udskillelsen af stresshormonet kortisol, som udskilles hvis vores hverdag kører i et højt tempo.

Fysioterapeut massere ryg på mand der ligger ned

Hvad kan massagen hjælpe på?

Smerter

Arbejder man meget i den samme stilling, kan der ophobes affaldsstoffer omkring muskelfibrene, hvilket er med at øge spændingen i muskler, som kan føre til smerte og ubehag. En massage vil løsne musklerne og øge blodcirkulationen, som spændingerne og smerter forsvinder.

Stress, angst og depression

Massage kan fungere som et afbræk fra en travl hverdag. Som beskrevet tidligere vil en kombination af ro, afslapning og udskillelse af forskellige hormoner sænke stressniveauet og forbedre ens depression og angst.

Restitution

Hvis man har været igennem en hård træning, kan der opstå en mindre inflammationstilstand i musklerne, hvor musklerne bygger sig stærkere. Vha. øget blodcirkulation kan massagen hjælpe til at dæmpe denne tilstand og derved sørger for, at man hurtigere er  klar til aktiviteter igen.

Massage af ryg

Hvad koster massage?

Massage kan være rigtig dyrt, men det behøver det på ingen måde at være. Hos Sundhed med Mening har vi derfor besluttet, at vi har 30 min. massage til kun 200,-. Se mere her om vores massage i Aarhus.

Har du spørgsmål så er du meget velkommen til at skrive til os på Kontakt@SundhedmedMening.dk


Se alle indlæg

Indholdsfortegnelse

Forfatter
Jeg er fysioterapeut for at hjælpe og guide folk væk fra deres gener. For mig er det vigtigt, at man bliver mødt i øjenhøjde, og at behandlingen bliver et samarbejde. Jeg sætter stor værdi i at kunne hjælpe og motivere til små ændringer i hverdagen, som får stor betydning.