Bindevævet

Forfatter: 

Et skjult problem

Bindevæv

En hyppig overset årsag til smerter og stivhed 

i muskler og led, er belastet bindevæv. Men med bindevævsmassage og øvelser hertil med redskaber som Foam Roller, så kan du optimere dit bindevæv og måske slippe af med irritationen.

Bindevævets opbygning

Kroppen består af talrige bindevævsceller, som omgiver 

vores blodkar, organer, hud, muskler, sener, ligamenter og ledbånd.

Bindevævet kan inddeles i løst og fast bindevæv, hvor det løse typisk findes i fedtholdigt væv under huden. Fibrene heri ligger i alle mulige retninger, som gør at vævet let kan bevæge sig og glide i forhold til hinanden. Det faste bindevæv findes primært omkring muskler, sener og ligamenter, hvor størstedelen er kollagene fibre, som gør musklerne mere resistente over for større kraftpåvirkninger som fx ved tunge løft og styrketræning. De kollagene fibre er placeret i et regelmæssigt parallelt mønster, som giver størst trækretning i fibrenes retning.

Bindevævets funktioner

Bindevævet fungerer som et depot for affaldsstoffer og væske, men ved belastet bindevæv kan der opstå væskeophobninger, fedtophobninger, infektion i huden (cellulitis), reducering af hudens elasticitet, smerter eller stivhed i muskler og led. Disse ophobninger vil kunne identificeres som ændringer i hudens udseende og konsistens, og evt. øget vægt.

Symptomer

Ved spændinger i bindevævet, vil der opstå en nedsat bevægelighed, som kan give smerter. Der findes flere tegn på ophobninger i bindevævet, som nævnt herunder:

  • Slap hud og rynker
  • Infektion i huden (cellulitis)
  • Åreknuder eller karsprængninger
  • Hævede ben og dårligt blodomløb
  • Ømhed i huden, eller spændinger og smerter mange steder på kroppen
  • Væskeophobninger

Det er alle klassiske tegn på, at du har affaldsstoffer ophobet i bindevævet. En hjælp hertil ville være brug af bindevævsmassage

Bindevævsmassage

Bindevævsmassage har en dybdegående effekt, der sørger for at tømme dit bindevæv for affaldsstofferne, som har ophobet sig. Massagen bevirker en øget blod- og lymfegennemstrømning i området, som transporterer næringsstoffer til området og fjerner affaldsstofferne. Der vil samtidig forventes en glattere hud og øget elasticitet i vævet. Hver muskel er omgivet af en bindevævshinde, en fascia, så en spændt muskel vil derfor også bevirke et spændt bindevæv. Ved at løsne spændingen i bindevævet, vil musklen også løsne sig.

Foam roller øvelse

Nedenstående links henviser til øvelser ved brug af foam roller.

Med en foam roller kan man selv påvirke de spændte områder.

Foam roller kan købes i klinikken i Aarhus.

https://www.denintelligentekrop.dk/artikler/article/bindevvsmassage–f-renset-ud-og-start-p-en-frisk

https://www.denintelligentekrop.dk/media/blog/51f99411b1747selvmassage-med-foam-roller.pdf

blogindlæg

Læs andre lignende blogindlæg

Indholdsfortegnelse

Bindevævet