Behandling af Osgood Schlatter

Forfatter: 

Osgood schlatter

I Aarhus kan fysioterapeuter tilbyde behandling af Osgood-Schlatter gennem skræddersyet træningsprogrammer og terapeutiske teknikker. Målet er at lindre smerte, styrke musklerne omkring knæet og forbedre aktivitetsniveauet.

Hvad er Osgood-Schlatter?

Osgood-Schlatter er en smertefuld tilstand, der primært påvirker unge i vækstfasen. Denne knærelaterede lidelse kan have en betydelig indvirkning på dagligdagen og sportsaktiviteter. Heldigvis er der hjælp at hente gennem kvalificeret fysioterapi, og i Aarhus finder du erfarne fysioterapeuter klar til at håndtere denne udfordrende tilstand. Osgood-Schlatter er en overbelastningslidelse, der ofte rammer børn og unge i alderen 10-15 år, især dem, der er aktive i idræt. Det manifesterer sig som smerter og hævelse lige under knæet på forsiden af ​​skinnebenet, hvor knæskallen er knyttet til senen. Denne tilstand opstår, når vækstpladen i knæet udsættes for gentagne belastninger, hvilket resulterer i betændelse og smerte.

Hvad er symptomerne på Osgood Schlatter

De hyppigste symptomer på Osgood Schlatter, som vi ser i fysioterapeutklinikken i Aarhus er, at unge personer kommer med smerter, ømhed og hævelser under knæskallen.
Smerten kommer oftest ved fysisk aktivitet og bliver gradvis værre ved aktivitet, der indeholder løb og hop. Smerterne kan tage til i timerne efter fysisk aktivitet for derefter at forsvinde igen efter hvile. Hvis der trykkes direkte på området vil det også være ømt.

osgood-schlatter

Fysioterapi som en effektiv løsning

Den vigtigste del af behandlingen er, at justere aktivitetsniveauet.

Behandlingen kan også indeholde:

  1. Øvelser til styrkelse: Fysioterapeuten vil udvikle et program med fokus på at styrke de omkringliggende muskler for at aflaste presset på vækstpladen.
  2. Strækøvelser: Fleksibilitet er afgørende. Strækøvelser hjælper med at forbedre musklernes elasticitet og mindske spændinger omkring knæet.
  3. Teknikkorrektion: Fysioterapeuten vil guide patienten i at justere bevægelsesmønstre og teknikker i deres daglige aktiviteter og
  4. Smertelindring: Terapeutiske metoder som isbehandling og optapning kan anvendes til at lindre akut smerte og reducere inflammation.

Tapening af knæ

Juster aktivitetsniveauet

Det anbefales at vedligeholde fysisk aktivitet inden for smertegrænsen.
Forsøg at justere træning og aktivitet efter, hvor ondt det gør. Hvis eksempelvis den unge gerne vil kunne være med til fodboldtræning kan det være en idé at begrænse aktivitet dagen før og timerne op til, så knæet er så klar så muligt til den ønskede aktivitet. Det må generelt gerne gøre ondt i begyndelsen af aktiviteten, men ikke under og efter.

Fysioterapeut undersøge knæ på kvinde

Hvordan udvikler Osgood Schlatter sig

Tilstanden vil ofte forsvinde af sig selv i takt med, at den unge vokser. Det kan typisk tage mellem 6 måneder og 2 år. Hvis problemet ikke bliver behandlet ordentlig kan det også udvikle sig til en tilsvarende problematik som mere rammer dem over 15 år, der hedder Springerknæ, hvilket du kan læse mere om her. Har du yderligere spørgmål er du velkommen her i klinikken til råd og vejledning.


Se alle indlæg

Indholdsfortegnelse

Behandling af Osgood Schlatter
Forfatter
For mig er det vigtigt, at de mennesker jeg snakker med forstår, hvorfor de har fået ondt. Jeg har nok en tendens til at blive for nørdet, men jeg tror på, at forstår man årsagen bag smerterne giver vejen ud også bedre mening.