Hvad er Kinesiotape ?
Kinesiotape adskiller sig fra sportstape og Leukotape, ved at være elastisk og strækbar, hvor de andre tape typer er faste og primært bruges til at fiksere et led, fx ved en forstuvet ankel.
Fysioterapeut i Aarhus, Åbyhøj Simon B. Nielsen fortæller mere om kinesiotape her.
Kinesiotapen forsøger at stabilisere og støtte, men uden at nedsætte bevægeligheden af ledet.
Tapen består af forskellige elastiske fibre, bomuld og lim, som gør det muligt at få tapen til at sidde fast på huden. Limen er udviklet til være hudvenlig, dog kan det opleves af området omkring tapen klør, bliver rød eller i værste tilfælde hæver op. Dette skyldes en allergisk reaktion på limen. Det er dog sjældent at disse allergiske reaktioner sker. Hvis man ikke har problemer med fx almindelig plaster og lign. vil man sandsynligvis heller ikke have problemer med kinesiotape.
Kinesiotape er trademark, hvilket betyder at der kun findes én rigtig form for kinesiotape, nemlig det som hedder kinesiotape. Men der findes mange lignende typer tape med samme funktion, fx KT-tape og Ziatec. Den primære forskel er navnet. Dog kan der også være en smule forskel i strækgraden af de forskellige typer tape.
Hvordan virker Kinesiotape?
Kinesiotape har flere virkemidler alt efter hvordan tapen er påført huden.
En typiske måde at bruge kinesiotape er ved at placere den over et led for at få øget sensorikken omkring ledet. Ved en øget sensorik er det oftest nemmere at undgå at ledet kommer i en uhensigtmæssig position, som potentiel kan give smerter.
Dette kunne f.eks. være omkring skulderen, hvor man vha. kinesiotapen forsøger at trække skulderen en smule tilbage i en mere hensigtsmæssig position. I det kinesiotapen er elastisk, vil den ikke have mulighed for at holde skulderen tilbage, hvilket en almindelig sportstape ville kunne gøre. Dog giver kinesiotapen tilpas stræk til at det føles mere naturligt at have skulderen tilbage. På denne måde kræver tape at man aktivere musklerne omkring skulderbladet, og på den måde opnår en naturlig bedre holdning, som potentielt fjerner eller mindsker smerterne.
Kinsiotape kan også hjælpe hvis man har hævelse i et område eller hvis ens bindevæv føles stramt.
Til dette kan tapen evt. klippes i tyndere strimler for at dække et større område.
Ved disse problemstillinger ligges tapen uden stræk overhovedet. I stedet sættes huden på så meget stræk som muligt. Dette gøres fx for lænden, ved at bøje sig så meget forover som muligt, hvorefter kinsiotapen påføres uden stræk. Når man vender tilbage til sin almindelig stilling, vil man kunne mærke at tape slår små folder og løfter huden. Dette er med til at øge blodcirkulationen og giver mikromassage til bindevævet når man bevæger sig.
Teknikken omkring kinesiotape
Når man skal bruge kinesiotape er det afgørende at man kender teknikkerne bag. Det er desværre ikke en magisk tape, som man blot kan klister på og så forsvinder smerterne. Dog er de fleste teknikker rimelige enkelte at lære.
I klinikken underviser vi derfor ofte vores patienter i specifikke tapeteknikker, som de kan bruge imod deres specifikke skade.
Kinesiotape kan være rigtig effektiv, men som alt andet, så kan det dog ikke bruges til alle skader og smerter. Derfor anbefales det altid at snakke med en fysioterapeut omkring muligheden for brugen af kinesiotape.
Hvornår skal man søge hjælp:
- Større hævelse som ikke aftager over tid
- Manglede bedring af symptomerne efter 14 dage
- Ønske om hurtigere at vende tilbage til sport
- Kraftige smerter
Kilder
- Seest, Kristian & Andersen, Bente & Neergaard Christian. 2013, “Tape dig selv” Munksgaard
- Schibye, Bente & Klausen, Klaus . 2014, Menneskets fysiologi, Fadl’s forlag, København.