Ofte er man ikke i tvivl, da hold i ryggen pludselig opstår med kraftige smerter og som oftes med begrænsning af almindelig bevægelser.
Hold i ryggen har mange navne; Lumbago, Hekseskud, nerve i klemme og låsning af lænden.
Fysioterapeut i Aarhus, Åbyhøj Simon B. Nielsen vil fortælle nærmere om hold i ryggen.
Symptomerne
Symptomerne kan variere fra person til person, men ofte beskrives symptomerne som en konstant og kraftig smerte i lændeområdet. Samtidig beskrives der ofte forværring og jagende smerter ved bevægelser når ryggen bukket frem eller rettes ud, f.eks. når man skal tage strømper på eller når man skal rejse sig op fra en stol.
Smerterne kan være så kraftige at man ikke ønsker at bevæge sig, og kan give problemer ift. at finde ro om natten.
Det er forskelligt, hvordan smerterne begynder. Nogle oplever en stivhed i lænden, som tager til i løbet af nogle dage. Andre oplever at vågne op og føle sig helt låst i lænden, men andre igen kan opleve at smerterne starter efter et løft eller en lignende bevægelser. (Lind, Eirikstoft, Labriola et al. 2004)
Hvordan opstår hold i ryggen ?
Den direkte årsag er endnu ikke klarlagt. Ved billeddiagnostik (Røntgen eller MR-scanninger) er det ikke muligt at se forandringer sammenlignet med en rask person. Dette besværliggøre forskningen ift. at finde ud af årsagen.
Dog er hold i ryggen i almindelig lidelse, som rammer mange. Derfor er der igennem tiden samlet mange erfaringer fra patienter med rygsmerterne samt de fagfolk, som har behandlet dem.
Man er derfor ret enige om at smerterne kan skyldes en krampelignende tilstand i ryggens muskler, som forsøger at passe på kroppen ved at spænde op og forhindre bevægelse.
Personer med rygsmerterne fortæller ofte at det kom umildbart efter forkert løft, siddet stille i længere tid, eller efter en nat, hvor de har ligget akavet i længere tid.
Hvad kan du selv gøre for at komme af med hold i ryggen
Hold i ryggen er en af de få skader, hvor man skal bevæge sig ind i smerterne. Generelt handler det om at få sig bevæget. Da dette ofte er ubehageligt for personer med rygsmerter, forsøger man at holde sig i ro. Det er dog godt at bevæge sig stille og rolig fx. en gåtur.
Bevægelse er med til at øge blodgennemstrømningen, som er med til at musklerne slappe af, hvilket i sidste ende giver lindring.
Har man kraftige smerter kan man med fordel tage noget smertestillende medicin, som gør det muligt at bevæge sig og på den måde få lindring. Vær opmærksom på at smertestillende medicin kan bl.a. give mavesmerter. Følg altid anvisningen på medicinen.
Smerterne vil gå væk af sig selv med tiden, men forskningen tyder på at jo bedre man er til at bevæge sig des hurtigere kan man få det bedre igen.
Dog skal man være sikker på at der er tale om hold i ryggen, og grunden til at man har ondt i ryggen ikke skyldes en anden skade, som gør at ryggen gør ondt. (Lind, Eirikstoft, Labriola et al. 2004)
Hvornår skal man søge hjælp
Ved hold i ryggen i ryggen skal man hurtigt opleve en fremgang i funktioner og nedgang i smerter. Sker dette ikke inden for nogle dage, kan man med fordel søge hjælp hos en fysioterapeut.
Fysioterapeuten kan hjælpe med at finde ud af om der er tale om hold i ryggen eller et anden diagnose.
Fysioterapeuten kan også hjælp med råd og vejledning ift. bevægelser og hverdagsaktiviteter samt smertelindring.
Hvis du har svært ved at bevæge dig og har brug for at tale med en fagperson har du faktisk mulighed for at kontakte en af fysioterapeuterne ved Sundhed med Mening, hvor vi kan tilbyde en videokonsultation, så du kan tage hensyn til de smerter nu her.
Hvis du ønsker en videokonsultation kan du kontakte klinikken eller skrive til kontakt@sundhedmedmening.dk
Du kan også læse andre blogindlæg omkring ryggen:
Ondt i ryggen når jeg sidder ned.
Discusprolaps.
Ondt i ryggen.
McKenzie behandling.
Den gode siddestilling.
Hvornår skal man søge læge?
Oplever man følgende symptomer kan det være en god ide at søge læge:
- Problemer med at holde på eller kommer af med urin og afførring.
- Føleforstyrrelser omkring skridtet og inderlårene
- Pludselige sammenfald, hvor benene giver efter og man falder
- Uforklarlig pludselig vægttab
Kilder
- Lind, Eirikstoft, Labriola. 2004, Ryggen – Undersøgelse og Behandling, Fadl’s forlag, København.
- Lind, Eirikstoft, Labriola. 2004, “Smertemekanismer” i Ryggen – Undersøgelse og Behandling, Fadl’s forlag, København, s. 99.