Kinesiotape

Forfatter: 

Hvad er Kinesio tape ?

Kinesio tape adskiller sig fra sportstape og Leukotape, ved at være elastisk og strækbar, hvor de andre tape typer er faste og primært bruges til at fiksere et led, fx ved en forstuvet ankel.

Kinesio tapen forsøger at stabilisere og støtte, men uden at nedsætte bevægeligheden af ledet.

Tapen består af forskellige elastiske fibre, bomuld og lim, som gør det muligt at få tapen til at sidde fast på huden. Limen er udviklet til være hudvenlig, dog kan det opleves af området omkring tapen klør, bliver rød eller i værste tilfælde hæver op.  Dette skyldes en allergisk reaktion på limen. Det er dog sjældent at disse allergiske reaktioner sker. Hvis man ikke har problemer med fx almindelig plaster og lign. vil man sandsynligvis heller ikke have problemer med kinesiotape.

Kinesio tape er trademark, hvilket betyder at der kun findes én rigtig form for kinesio tape, nemlig det som hedder kinesio tape. Men der findes mange lignende typer tape med samme funktion, fx KT-tape og Ziatec. Den primære forskel er navnet. Dog kan der også være en smule forskel i strækgraden af de forskellige typer tape.

Tape kinesio knæ

Hvordan virker Kinesio tape?

Kinesio tape har flere virkemidler alt efter hvordan tapen er påført huden.

En typiske måde at bruge kinesio tape er ved at placere den over et led for at få øget sensorikken omkring ledet. Ved en øget sensorik er det oftest nemmere at undgå at ledet kommer i en uhensigtmæssig position, som potentiel kan give smerter.

Dette kunne f.eks. være omkring skulderen, hvor man vha. kinesio tapen forsøger at trække skulderen en smule tilbage i en mere hensigtsmæssig position. I det kinesio tapen er elastisk, vil den ikke have mulighed for at holde skulderen tilbage, hvilket en almindelig sportstape ville kunne gøre. Dog giver kinesio tapen tilpas stræk til at det føles mere naturligt at have skulderen tilbage. På denne måde kræver tape at man aktivere musklerne omkring skulderbladet, og på den måde opnår en naturlig bedre holdning, som potentielt fjerner eller mindsker smerterne.

Kinsio tape kan også hjælpe hvis man har hævelse i et område eller hvis ens bindevæv føles stramt.

Til dette kan tapen evt. klippes i tyndere strimler for at dække et større område.

Ved disse problemstillinger ligges tapen uden stræk overhovedet. I stedet sættes huden på så meget stræk som muligt. Dette gøres fx for lænden, ved at bøje sig så meget forover som muligt, hvorefter kinsio tapen påføres uden stræk. Når man vender tilbage til sin almindelig stilling, vil man kunne mærke at tape slår små folder og løfter huden. Dette er med til at øge blodcirkulationen og giver mikromassage til bindevævet når man bevæger sig.

Kinesio tape teknik knæ

Teknikken omkring kinesio tape

Når man skal bruge kinesio tape er det afgørende at man kender teknikkerne bag. Det er desværre ikke en magisk tape, som man blot kan klister på og så forsvinder smerterne. Dog er de fleste teknikker rimelige enkelte at lære.

I klinikken underviser vi derfor ofte vores patienter i specifikke tapeteknikker, som de kan bruge imod deres specifikke skade.

Kinesio tape kan være rigtig effektiv, men som alt andet, så kan det dog ikke bruges til alle skader og smerter. Derfor anbefales det altid at snakke med en fysioterapeut omkring muligheden for brugen af kinesio tape.

Kinesio tape på lægmuskel

Hvornår skal man søge hjælp:

  • Større hævelse som ikke aftager over tid
  • Manglede bedring af symptomerne efter 14 dage
  • Ønske om hurtigere at vende tilbage til sport
  • Kraftige smerter
Kilder
  • Seest, Kristian & Andersen, Bente & Neergaard Christian. 2013, “Tape dig selv” Munksgaard
  • Schibye, Bente & Klausen, Klaus . 2014, Menneskets fysiologi, Fadl’s forlag, København.


Se alle indlæg

Indholdsfortegnelse

Kinesiotape
Forfatter
Jeg er fysioterapeut for at hjælpe og guide folk væk fra deres gener. For mig er det vigtigt, at man bliver mødt i øjenhøjde, og at behandlingen bliver et samarbejde. Jeg sætter stor værdi i at kunne hjælpe og motivere til små ændringer i hverdagen, som får stor betydning.